Facebook savjeti za male i srednje poduzetnike

Ako ste mali ili srednji poduzetnik i imate svoju Facebook stranicu kojom želite promovirati svoje proizvode i ponude, ali ne znate na koji je način to najbolje napraviti, onda pratite niz jednostavnih pravila koja će vam zasigurno donijeti veći profit i bolju interakciju s korisnicima.

Za početak, uz svoje objave uvijek koristite fotografije, ako je moguće što veće rezolucije. Takva će objava biti privlačnija oku i postignut će veći doseg. Također, dijelite tuđe sadržaje koji imaju veze s vašim poslovanjem, te sa svojom stranicom lajkajte druge stranice i ljude i komentirajte njihove sadržaje koji objavljuju kako bi stvorili veću interakciju.

Kada objavljujete sadržaje, držite se tema vašeg interesa, odnosno samo onoga što ima veze s vašim poslovanjem. Objavite li često nešto nevezano za vašu tvrtku, samo da bi ispunili prostor i vrijeme, vaši obožavatelji steći će krivi dojam, a objave će izgledati kao spam. Ako niste u mogućnosti stalno biti online, koristite Facebookov alat za raspored objava. Tako će se ono što želite objaviti dok vi odmarate ili se bavite drugim poslovima, a dati će dojam aktivnosti i posvećenosti pratiteljima.facebook-tool

Ispunite što više podataka o firmi koje Facebook stranica traži. Obavezno napišite duži opis poslovanja, radno vrijeme i kontakt informacije. Kreirajte i poziv na akciju – pozovite ljude da vam pošalju poruku, rezerviraju smještaj ili kupe vaš proizvod. Također, personalizirajte URL svoje Facebook stranice na fb.com/username te isti dodajte na vizitke i ostale poslovne materijale. Facebook link dodajte i na ostale digitalne medije, uključujući e-mail, web stranicu i druge društvene mreže, ukoliko ih koristite.

Redovito mijenjajte naslovnu fotografiju i kreirajte događaje pomoću Facebook events. Ne zaboravite pozvati sve prijatelje na događaj, ali redovito ih pozivajte i da lajkaju vašu stranicu, ako još nisu. Zakupite prostor za oglašavanje jer su i mali mjesečni iznosi plaćenih objava dovoljni da se poveća vaša interakcija s korisnicima.

S publikom se zbližite na taj način da ih upoznate sa svojim radnim okruženjem, radnicima, vlasnicima te proizvodima i uslugama. Tako će na drugačiji način razmišljati o vašim proizvodima i uslugama, znajući tko stoji iza njih i njihove kvalitete. Odgovarajte korisnicima na poruke i komentare, stvorite s njima prijateljstva te za njih organizirajte nagradne igre, a pobjednika nagradite svojim proizvodom ili popustom.

Statistikama mjerite svoje rezultate i provjerite što prolazi dobro, a što loše kod vaše publike. Preuzmite i Facebook Pages Manager mobilnu aplikaciju kako bi u svakom trenutku bili povezani sa svojom stanicom. Stalno se educirajte o promjenama na Facebooku i novitetima koje donosi te koristite sve njegove mogućnosti objavljivanja sadržaja.

I za kraj, budite kreativni!

 

Karla Milevoj