„So it’s true what they say, there is nothing good on TV.“

SUPERBABIES: BABY GENIUSES 2 (2004)

Redatelj: Bob Clark

Glume: Jon Voight, Scott Baio, Vanessa Angel, Skyler Shaye, Justin Chatwin

Koliko zaista mogu biti grozni filmovi koji na IMDb-u imaju najniže ocjene? Odlučila sam provjeriti i pogledati film koji ima skromnu 1.6 ocjenu – Superbabies: baby geniuses 2. Radi se o Archieju, Finklemanu, Alex i Rositi, bebama koje komuniciraju kao odrasli. Mali genijalci našli su se u središtu zločinačke spletke koju vodi Bill Biscane. Superjunak, beba po imenu Kahuna pridružuje se superbebama. Oni u borbi s vremenom pokušavaju zaustaviti zločestog Biscanea da putem medija upotrijebi svoj supersustav kojim planira kontrolirati umove stanovništva cijelog svijeta.

Svaki trailer maksimalno iskoristi svaku sekundu da film prikaže u najboljem svjetlu. Privuče te, na ovaj ili onaj način. Svjesno sam odlučila da i nakon pogledanog trailera ustrajem u gledanju filma. Nažalost.  Tih 88 minuta, koliko su Superbebe trajale, činilo se kao cijela vječnost. Ruku na srce, i sam IMDb uvrstio ga je na službenu listu najgorih filmova svih vremena. Na moje iznenađenje, u tako loše ocjenjenom filmu, glavnog negativca Biscanea utjelovio je Jon Voight, dobitnik Oscara i tri Zlatna Globusa, inače otac Angeline Jolie. Radnja filma viđena je već nebrojeno puta – pogotovo u filmovima Stevena Seagala i Chucka Norrisa. Pojavljuje se negativac koji misli da će savršenim planom pokoriti cijeli svijet, a kojemu se suprotstavlja šačica ljudi, ovaj put beba. Da stvar bude gora, redatelj nije odlučio stati na tome jer kakav bi to bio film da se ne pojavi i jedna – superbeba. I kada mislimo da nam je Hollywood već sve pokazao, gledajući ovaj film shvaćamo da more loših scena začinjava beba koja upravlja helikopterom te samostalno svladava četiri odrasla muškarca.

Izvor: www.sonymoviechannel.com

Izvor: www.sonymoviechannel.com

Pojavljuju se i elementi sapunice, naime,  Biscane je ljubomorni stariji brat glavnog junaka Kahune s kojim se nikad nije slagao, a djevojka i mladić koji pomažu bebama ludo se zaljube i žive sretno do kraja života. Naravno. Zaista, pokušavala sam u svakom djeliću filma pronaći nešto što bi se djeci i svidjelo. No, nemam što razmišljati, svidio bi im se jer su djeca i jer, gle, nabildana beba priča.

Izvor: www.imdb.com

Izvor: www.imdb.com

 

Šteta što nisam dijete jer upravo kada sam pomislila da je gledanje ovog filma najgore utrošeno vrijeme, jedna meni zanimljiva i u zadnje vrijeme aktualna tema, iskočila je na samom kraju filma. Vraća i nadu da se u svemu pa tako i u ovom filmskom promašaju može pronaći nešto pozitivno. Radi se o načinu na koji djeca i mladi koriste medije i tehnologiju u sve više digitaliziranom svijetu. Biscaine naime putem medija, prvenstveno televizijskih prijemnika, želi  ući u umove gledatelja te ih staviti pod vlastitu kontrolu. Superbebe genijalci u zadnji tren okrenu sve u svoju korist i njegov plan iskoriste na pozitivan način te odašilju pozitivnu poruku. Svi koji su u tom trenutku gledali televiziju odjednom su shvatili kako je besmisleno cijeli dan sjediti pred televizijom. Prestaju biti couch potato i dane počinju provoditi na svježem zraku, igrajući se i družeći. Upravo to starije generacije zamjeraju mladima danas: da se pored silne tehnologije više ne znaju igrati. Eh pa, hvala Kahuni i ekipi što su ih tomu naučili.

Izvor: www.imdb.com

Izvor: www.imdb.com

 

Marina Jurić